Söka bolån med betalningsanmärkning

När du ansöker om bolån gör kreditgivaren, banken, en kreditkontroll. Den görs hos kreditupplysningsföretagens register där uppgifter om din inkomst, civilstatus och betalningsanmärkningar finns. En anmärkning kan sätta käppar i hjulet för många drömmar. Men du kan faktiskt söka bolån trots att du har en betalningsanmärkning, även om möjligheterna drastiskt minskar.

tecknad-villa

Så får man en betalningsanmärkning

Om man är skyldig ett företag pengar och inte betalar i tid får man först en eller flera påminnelser. Om man ändå inte betalar går ärendet ofta vidare till ett inkassoföretag som försöker driva in skulden. Till slut hamnar ärendet hos Kronofogden som ett betalningsföreläggande.

När Kronofogden fått en anmälan om betalningsföreläggande skickar de ett brev till den skyldige. Där finns uppgifter om hur stor skulden är och vem som anser sig ha rätt att kräva dig på pengar. Då får man först en chans att bestrida kravet eller acceptera och betala direkt.

Det är först när det gått så här långt och man ändå inte betalar som en betalningsanmärkning noteras hos kreditupplysningsföretagen. Notera att anmärkningen ligger hos kreditupplysningsföretaget och inte hos Kronofogden.

Betalningsanmärkningar finns kvar i 3 år

För privatpersoner ligger anmärkningar kvar i registren i 3 år. Även om man redan gjort rätt för sig och betalat finns den kvar som ett ärr i privatekonomin och kan göra det svårt att få bolån.

Till skillnad från fysiska ärr så försvinner betalningsanmärkningar helt efter 3 år och då öppnas möjligheter till nya lån och abonnemangsformer. Tills dess är det mycket svårare att kunna låna pengar, eller teckna mobilabonnemang.

Låna till bostad trots anmärkning

Det finns vissa typer av lån man ändå kan ta trots en registrerad anmärkning. När det gäller just bolån är det väldigt begränsat urval. Vissa banker har sett en konkurrensfördel marknadsföringsmässigt och nischat sig mot att godta ansökningar av bolån med betalningsanmärkning.

Förbättra din privatekonomi genom att få insikt i dina kreditdata. Hos uScore kan du kostnadsfritt bli medlem och se din kreditscore online. Jämför med andra och gör en analys av din ekonomi kring lån och utgifter.

Bluestep är ett företag som inte låter tidigare kredithistorik vara ett stopp för den som vill låna till bostad. De fokuserar mer på nuvarande och framtida betalningsförmåga. Begränsningar ligger i hur mycket du kan låna och beror på marknadsvärdet och var i landet bostaden du tänker köpa ligger.

En annan bank som också godtar anmärkningar är Marginalen Bank. Deras bolån kallas då för Omstartslån och riktar sig specifikt mot personer som förtjänar en andra chans.

Vi erbjuder bolån till dem som inte passar in i vanliga bankens stela villkor och därför normalt får avslag. Marginalen Bank tycker det är viktigt att titta på hur du vill att framtiden ska se ut, snarare än hur det har varit.

För att ansöka om ett Omstartslån måste man vara minst 25 år och folkbokförd i Sverige. Man måste också kunna uppvisa en årsinkomst på minst 200 000 kr och även om man får ha betalningsanmärkning får man inte ha några aktuella skulder till Kronofogden eller inkassobolag.