Hypoteket

Mediekoncernen Schibsted äger verksamheten som går under namnet Hypoteket. De äger också bland annat Lendo, Mittbolån, Prisjakt och Compricer. Med lång och bred erfarenhet av att pressa priser passar Hypoteket bolån in i portföljen.

Vad är Hypoteket Bolån?

En sak som utmärker Hypoteket Bolån från vanliga långivare är den bakomliggande finansieringen. Hypoteket har som mål att förmedla bolån genom en fond. Denna fond är öppen för pensionsfonder och försäkringsbolag att investera i.

Låntagarna märker inte särskilt av denna struktur utan lånar, betalar ränta och amorterar som på vilket bolån som helst.

Den maximala belåningen som tillåts är upp till 65% av bostadsvärdet. Det är en bra bit lägre än vad du kan belåna din bostad till genom bolån hos de stora bankerna.

Ingen prutning på ränta hos Hypoteket

Hos Hypoteket kan man inte pruta på räntan. Alla får samma ränta och man kan välja på rörlig eller bunden ränta i maximalt 5 år.

Räntor per 2019-05-08

Löptid Ränta
3 mån (rörlig) 1,33%
1 år 1,35%
3 år 1,40%
5 år 1,76%

För att se aktuell räntesats kan du klicka här.

Räkneexempel: Om du tar ett bolån på 1 000 000 kr med räntan 1,33% och väljer att amortera 1% varje år (rak amortering) så är den effektiva räntan 1,34%. Du betalar då 1 942 kr i sammanlagd ränta och amortering under den första månaden. Detta belopp sjunker efterhand som du amorterar på ditt lån.

Omdömen kring lånevillkor hos Hypoteket Bolån Sverige AB

Hypoteket är en av de utmanare till traditionella långivare på bostadsmarknaden som pressat ner räntorn. En sak som många anger som varningsflagga vid omdömen är de kortare löptiderna. Experter lyfter det som en risk att ta med i sin kalkyl.

Normalt brukar bolån skrivas på 30 år eller längre. Löptiden hos Hypoteket ligger på 15 år och efter den tiden ska din situation och ditt bolån på nytt utvärderas. Det som experterna lyfter som en risk är att om man är högt belånad och bostadsmarknaden går ner finns risk för överbelåning. Nu har just Hypoteket valt att begränsa belåningsgraden till 65%.