Fastighetsbeteckning

En fastighetsbeteckning är namnet som fastigheten har hos Lantmäteriet och består av ett områdesnamn, traktens namn och ett blocknummer och eventuellt enhetsnummer. Det skulle till exempel kunna vara Stockholm Skogsgläntan 18:3.

Fastighetsbeteckning Tre Kronor 1, karta Stockholms Slott
Stockholms Slott har fastighetsbeteckningen Tre Kronor 1

Syftet med att vi har fastighetsbeteckningar är för att all mark i Sverige ska ha en identifikation. Skillnaden på fastighetsbeteckning och en adress är att det behöver inte finnas vägar till ett markområde men vi måste ändå kunna ge fastigheten en beteckning.

Då används fastighetsbeteckning

Vi använder fastighetens beteckning i flera sammanhang som till exempel vid försäljning av fastigheten. Den används också av Skatteverket då taxeringsvärden registreras på fastigheter som privatpersoner eller företag äger.

Fastighetsbeteckning används också vid ärenden som rör fastigheten, till exempel ansökan om bygglov eller beställning av karta från Ledningskollen.

Vart hittar jag min fastighets beteckning?

Du som bor i en villa, ett radhus eller en ägarlägenhet hittar fastighetsbeteckningen i köpekontraktet, senaste taxeringen eller i lånehandlingar för bolånet. En bostadsrättsinnehavare kan hitta vilken fastighetsbeteckning som bostadsrätten tillhör i kontraktet eller lånehandlingar.

Kan man söka fram någon annans fastighetsbeteckning?

Ja, det går att hitta fastighetsbeteckning på alla fastigheter i Sverige i olika karttjänster. Det går att göra hos Lantmäteriet, Eniro eller genom hitta.se. Eniro kartor är en gratistjänst och genom den kan du söka fram en adress, klicka på ”Tomtgränser” och sedan klicka på den fastighet du vill se beteckningsnamnet på.

Varför har ägarlägenheter men inte bostadsrätter en beteckning?

Sedan 2009 räknas ägarlägenheter som en fastighet och därför har de som enskilda lägenheter i en bostadsbyggnad en egen fastighetsbeteckning.