Hur man hittar bostäder till salu

Det första steget i att köpa en ny bostad är att bestämma sig för vilken typ av bostad man är ute efter. Börja med att utgå från ditt behov i din nuvarande livssituation. Behovet måste sedan synka ihop med de ekonomiska medel som du har till förfogande. Med de två faktorerna kan du sedan ge dig ut och leta efter bostäder till salu som matchar dina kriterier.

Stora svenska bostadssajter

Med ”ge dig ut och leta” menar vi inte att du måste gå ut på stan och söka efter ”Till salu”-skyltar. Men det kanske du redan förstått. Bostadsförmedling har sen länge flyttat in på Internet och där finns det flera stora svenska bostadssajter.

Hemnet

Sveriges största sajt för lägenheter, villor, radhus, tomter och fritidshus till salu. Alla annonser kommer från svenska fastighetsmäklare. Varje vecka är det över 2 miljoner besökare på Hemnet.se och årligen läggs det upp ca 220 000 bostadsannonser på sajten. Undersökningar visar att 80% av de som köper ny bostad har hittat den via Hemnets hemsida.

Booli

En tjänst som drivs av SBAB som också agerar inom bolån med sjyssta och transparenta villkor. Sajten besöks av ca 300 000 besökare per vecka. Sidan är långt ifrån lika stor och omfattande som Hemnet men här finns också information om privatsålda bostäder. På kartan kan man snabbt få en överblick om bostäder till salu och nyproduktion av bostadsrätter.

Bostäder till salu i Stockholmsområdet

Bovision

Redan 1996 lanserades Bovision och var därmed först ut på onlinemarknaden. Storleksmässigt har de blivit omsprungna av till synes okrossbara Hemnet. Däremot finns det några guldkorn som gör Bovision väl värd att besöka. Desigen är idag väldigt stilren och det är lätt- och snabbnavigerat. Dessutom finns det en del boenden utomlands och en avdelning för hyresbostäder.

Mäklare och mäklarfirmor

De flesta som säljer sin bostad anlitar en fastighetsmäklare. För det betalar man en provision, eller mäklararvode. I den avgiften ingår att mäklaren gör en hel del av jobbet med försäljningen.

Bland annat ingår att de lägger ut bostaden på Internet. Dels kan de vara på sin egen sajt men även fixa att bostadsannonsen blir synlig på Hemnet, Bovision och liknande hemsidor. Om du vill söka efter bostäder som förmedlas genom en särskild firma kan du besöka deras hemsida direkt.

Några kända mäklarfirmor i Sverige är:

Blocket Bostad inte bara bostäder till salu

Blocket är och har alltid varit en förmedlare av ägodelar. Bostäder är däremot en ganska ny kategori och den har omarbetats en del för att passa alla, vara smart, modern och effektiv. På Blocket Bostad kan man hitta mäklarobjekt men också bostäder som säljs privat på egen hand.

Här finns också utlandsboenden och en hel del uthyresbostäder. För dig som äger en bostad och vill ha lite extra inkomst kan man söka efter hyresgäster som lagt upp sina önskemål. Man kan använda en hel del filter för att göra sökningen så träffsäker som möjligt. Saker som rökfri, kön, par och maxhyra är val som går att ställa in.


Nu har vi gått igenom det första steget i vår guide. Med ovan tips kommer du att kunna hitta många intressanta bostäder till salu. Därefter är det läge att gå vidare med:

OBS! Stegen i den här Köpa Bostad -guiden är för köp av redan befintliga bostäder. Förfarandet vid nybygge är något annorlunda och börjar oftast med ett lån till köp av tomt.