Ska man köpa eller sälja bostad först?

Den här frågan ställer sig de allra flesta bostadsägare när behovet av att byta bostad dyker upp. Det finns både för- och nackdelar att ta hänsyn till och vad som är bäst beror på hur din/er situation ser ut. Vi går igenom några av de viktigaste sakerna kring om man ska köpa ny eller sälja gamla bostaden först.

man funderar kring om han ska köpa eller sälja bostad först
En mycket vanlig fråga hos bostadsköpare är om det är bäst att köpa eller sälja bostad först

I grunden är det viktigaste att du ska känna dig ekonomiskt trygg genom hela processen. Det är dumt att ta onödiga risker med sitt boende eftersom det är en sån stor del av vår vardag och privatekonomi. Vi måste alla ha tak över huvudet och kunna sätta mat på bordet. Huruvida vi kan det eller inte beror till stor del på hur mycket marginaler vi har i vår ekonomi.

Sälja bostad först

  • Fördelar: säkrar hem pengar från försäljning först, minskar risken för dubbla boenden
  • Nackdelar: riskerar att stå utan boende, kan behöva betala ränteskillnadsersättning på bundna bolån

Den som börjar resan med att sälja sin nuvarande bostad först får fördelen att man efter försäljningen vet hur mycket pengar man har att röra sig med. Det ger en tryggare känsla av att man inte överköper sig på den nya bostaden.

Nackdelen med det är att det kan ge en viss stress att hinna köpa nytt innan det är dags att överlåta den gamla bostaden till nya ägaren. Ett sätt att lösa det på är att säkra upp ett tillfälligt boende som kan nyttjas i händelse av att man inte hittat en ny bostad att köpa. Det kan vara att man få bo hos en vän eller släkting ett tag, eller att man tar en hyreslägenhet ett par månader om det finns möjlighet på orten.

Köpa ny bostad först

  • Fördelar: ingen risk att stå utan bostad, flytta över bundna bolån
  • Nackdelar: riskerar att ha överköpt dig på ny bostad för att du inte fick ut det du tänkt dig i slutpris på gamla bostaden

Om man istället väljer att köpa den nya bostaden först för att man helt enkelt hittat sitt drömboende då? Ja, då blir det lite omvända att man känner sig trygg över att veta hur man ska bo och vet när man får flytta dit.

Osäkerheten och stressen kommer då istället av att man inte vet hur ekonomin kommer att se ut efter försäljningen. Något att luta sig mot kan vara mäklarens värdering och statistik från tidigare försäljningar i området. Det är dock så att varje försäljning är unik på så sätt att bostadsmarknaden förändras ständigt.

En till sak som kan utgöra ett hinder när man köper nytt först är att banken behöver räkna på att du tillfälligt kan komma att ha dubbla bostäder. Har du då lån på båda dessa och måste betala driftskostnader med mera kommer det att påverka kalkylen och hushållet dras med dubbla kostnader en tid.

Den som har ett bundet bolån på nuvarande bostad kan få flytta över det till den nya bostaden och då slippa betala ränteskillnadsersättning.

Börja alltid så här när du ska köpa och sälja bostad

Oavsett om du tänker köpa eller sälja först bör du alltid börja med att 1) ta in en värdering på din nuvarande bostad och 2) begära ett lånelöfte från banken. En värderingsperson kan också bidra med lokal information om hur försäljningarna i ditt område förlöper just nu (svalt, hett osv.).

När man tar in lånelöftet från banken kan man samtidigt be om råd om det är bäst för dig att sälja eller köpa först. Vid beräkningarna som görs vid lånelöften får du en bättre översikt över ekonomin och kan jämföra olika scenarion.

Båda de här uppgifterna bidrar till att ge en bättre ekonomisk bild av hur framtiden kan komma att se ut. Kanske klarnar frågan då och du ser tydligt om du ska satsa på att sälja eller köpa bostad först.

Vanliga frågor i detta ämne


Kan man äga flera bostäder samtidigt?

Ja, man kan äga flera boenden samtidigt om man har ekonomin för det antingen genom obelånat ägande eller genom att banken tillåter flera bolån.

Hur kan man lösa betalning av handpenning på nya boendet innan man sålt det gamla?

Det finns speciella typer av lån för detta som kallas för överbryggningslån. Kolla med den bank du har nu och tänkt ha som bolånebank på nya boenden. De kan hjälpa till med denna typ av lån mellan bostäder.

Vad är lånelöfte med försäljningskrav?

Om du inte sålt din bostad ännu men vill ha lånelöfte på en ny bostad kan banken lägga in ett så kallat försäljningskrav. Det gör de ifall de ser att din ekonomi inte klarar av dubbla boendekostnader. Försäljningskravet innebär att du måste kunna visa upp ett bindande överlåtelseavtal på din gamla bostad innan du får lönelöfte för ny bostad.

Hur funkar det med deklaration av försäljning och köp av bostad?

Året efter att man sålt sin bostad ska man deklarera försäljningen. Har man gjort vinst ska man skatta för vinsten och det finns många saker att hålla reda på för att minska skatten. Det går att läsa sig till allt på egen hand men vill man ha hjälp kan man få det från oberoende deklarationsexperter eller via mäklaren.