Låneförmedlare av bolån
Det en låneförmedlare av bolån gör är att matcha låntagare med banker genom att hämta information om låntagaren och söka bästa bolånet utifrån förutsättningarna. Den privatekonomiska situationen granskas med hjälp av kreditupplysning och kreditvärdering med hänsyn till den bostad som det ska lånas pengar till. Låneförmedlaren hjälper båda parter i ett bolån att förenkla processen.
Så fungerar en bolåneförmedlare
En bolåneförmedlare har en egen hemsida och det är där man gör sin ansökan om att få låna till boendet. Det är helt gratis att skicka in en låneansökan och det finns heller inget krav på att man måste välja ett av de erbjudanden man får från långivarna.
I en låneansökan får man som låntagare fylla i uppgifter om sig själv och sin ekonomi. Det kommer att frågas efter lön, anställningsform, familj och eventuellt andra skulder. Därtill kommer frågor om boendet, om man ska låna på en befintlig bostad (byta bank, utöka lån) eller om man ska köpa nytt boende.
Det är bra att ha dokument redo för att kunna styrka uppgifter om värdering, inkomst etc. Alla uppgifter man lämnar används för att göra en kreditvärdering tillsammans med en kreditupplysning inhämtad från UC eller liknande företag.
Efter att man har lämnat alla uppgifter så börjar låneförmedlaren sitt jobb med att hitta banker som kan tänkas låna ut pengar. Vilka långivare som är aktuella och vill erbjuda lån är olika från fall till fall. En del banker har hårdare krav på låntagaren än vad andra har.
Den ansökande får en eller flera offerter från långivarna och kan i lugn och ro bestämma vilket lån som ser mest attraktivt ut. Behöver man hjälp att bedöma de olika erbjudandena kan man ta kontakt med förmedlaren, som då kan guida en mot ett beslut.
Tänk alltid på att det inte finns något krav på att du måste acceptera de bud du får. Det finns alltid förhandlingsutrymme och du kan också välja att helt avstå då det inte finns några som helst förpliktelser bara för att man fyllt i formuläret om ansökan.
Bästa förmedlarna av bolån i Sverige
Compricer
Bolån i samarbete med Lendo
- Hjälper varje år svenska hushåll att göra 1,4 miljoner jämförelser
- 9 bolåneaktörer anslutna till tjänsten
- 1 av Sveriges 100 bästa sajter enligt IDG
Betyg: 4,7 av 5 (1552 röster)
Källa: Trustpilot
Zensum
Personlig bolånehandläggare
- Över 150 hjälpsamma medarbetare
- 4 anslutna bolångivare
- Ingen kreditupplysning (UC) i första formuläret
Betyg: 4,8 av 5 (5142 röster)
Källa: Trustpilot
Informationen i faktarutorna kontrollerades senast 2023-01-24.
De här två bolåneförmedlarna har fått mycket goda omdömen och har skapat digitala tjänster som är väldigt enkla att förstå. Compricer har många års erfarenhet av att jämföra olika privatekonomiska delar och bolån är ett av deras ben. Zensum är specialiserade på lån och jämför både privatlån och bolån.
Fler exempel:
Förmedling av lån till kontantinsats
Ett bolån idag får endast utgöra maximalt 85% av bostadens köpeskilling. Resterande måste man lägga kontant när man köper bostaden och det bästa är att ha detta kapital sparat sedan innan. Om man inte har kontantinsatsen kan man låna även till den men då i form av ett annat typ av lån.
Privatlån (blancolån) är ett sätt att låna till hela eller delar av en kontantinsats. Skillnaden mellan privatlånet och bolånet är att bostadslånet har villan, lägenheten eller fritidshuset som säkerhet för lånet. Ett privatlån kräver ingen säkerhet utan där är det bara den privatekonomiska kalkylen som måste kunna styrka att lånets amortering och ränta kan betalas inom utsatt tid (1-15 år).
Det finns många aktörer som är verksamma inom låneförmedling av privatlån. En av de mest kända är Lendo och det är de som Compricer samarbetar med. Andra tjänster du säkert har sett reklam för eller stött på är till exempel Zmarta, Sambla och Advisa.
Förmedling av renoveringslån
Att renovera sin bostad kan ibland vara helt nödvändigt men oftast gör man det för att öka boendets standard. En del renoverar med syftet att öka värdet på bostaden inför en framtida försäljning. Renoveringslån är egentligen inget speciellt typ av lån utan i praktiken är det samma villkor som för ett privatlån.
När man lånar pengar för att renovera finns ju inte värdet förrän renoveringen är klar. Under tiden löper lånet som vilket blancolån som helst, med månatlig amortering och räntebetalning. Räntan är högre än för bolån och följer marknaden för privatlåneräntor.
Då renovering är färdig kan man begära in en ny värdering av sin bostad. Utifrån den kan man sedan förhandla med sin bolånebank och eventuellt baka in hela eller delar av det privatlån man tagit som renoveringslån. Om man har privatlånet och bolånet hos samma bank brukar det gå väldigt smidigt att göra. Har man däremot bolånet hos en annan bank behöver man få lös pengar därifrån för att sedan kunna betala av privatlånet hos den andra banken.
Renoveringslån förmedlas inte specifikt utan det är samma aktörer som är låneförmedlare av privatlån du ska vända dig till.
Kreditupplysning vid bolåneförmedling
Kreditupplysning hämtas in i många olika ekonomiska sammanhang där man ska låna pengar eller teckna abonnemang. Helt enkelt situationer där du ska binda dig att betala löpande kostnader för en viss tid framöver och där motparten vill kunna bedöma risken i dig.
Om du skulle vända dig till flera olika banker som ger ut bolån skulle de var och en begära in en kreditupplysning. Att ha många förfrågning brukar ge sämre ”score” i kreditvärderingar. Den som alltså gör jobbet själv och kontaktar många, många banker kommer försämra sina möjligheter att få låna på sikt.
Vänder du dig däremot till en bolåneförmedling så är det endast de som tar en kreditupplysning på dig. Den får sedan anslutna banker ta del av men utan att det loggas som en ny upplysning. Det har alltså fördelar för dig som låntagare att gå den vägen.
Krav på låneförmedlare
Även om en låneförmedlare inte lånar ut några pengar finns det vissa krav ställda på deras verksamhet. De måste ha tillstånd hos Finansinspektionen att få bedriva låneförmedling. Vi som konsument kan och bör kolla att deras tillstånd är aktivt även om det är lagkrav på att de ska upplysa själva om tillståndet på deras hemsida.
Andra krav som ställs på låneförmedlare (bolån, privatlån etc.) är att de ska redovisa vilken ersättning de får från deras samarbetspartners. För du ska absolut inte tro att de gör allt jobb helt gratis, även om det är för dig direkt. De får betalt från den långivare, som du i slutändan väljer, i form av en provision.