Zensum

Ett av Zensums ben i verksamheten är att förmedla bolån och det gör man genom att driva en digital bolånetjänst kombinerat med många handläggare. Alla som använder Zensums formulär tilldelas en personlig handläggare som kan bistå med hjälp i hela processen.

Processen börjar på hemsidan där man får fylla i uppgifter om sig själv och boendet. Det kommer att ställas frågor om inkomst, anställning, familjesituation och såklart frågor om boendet man har eller tänkt köpa. Tjänsten är helt kostnadsfri och det är inte bindande att man måste välja någon av lånen som man erbjuds.

Samarbetande banker till Zensum bolåneförmedling

  • SBAB
  • Skandia
  • Bluestep Bank
  • Nordax Bank

Både SBAB och Skandia är två stora aktörer inom bolån och de är kända för att vara transparenta i sin modell. Räntorna sätts enligt en helt öppen process och det finns ingen prutmån. Däremot kan man få rabatter utifrån bostadens värdering och belåningsgraden.

Zensums krav på bolåntagaren

Ja, egentligen är det inte deras krav utan den samarbetande bankens krav som måste uppfyllas. Men rent generellt gäller att alla följande krav bör vara uppfyllda innan du ens funderar på att skicka in en bolåneansökan hos Zensum:

  1. Du måste ha fyllt 18 år
  2. Du behöver vara fast anställd och ha en fast inkomst
  3. Du måste vara folkbokförd i Sverige
  4. Du får inte ha några betalningsanmärkningar
  5. Din skuldkvot bör vara på max 5-6 x årsinkomst

Skuldkvot är något som varje bank för sig har satt som maxtak. Du räknar ut den genom att ta lånesumman delat med din årsinkomst. Lånar du 2 000 000 kr och tjänar 500 000 kr per år är din skuldkvot 4.