Låna till hus utomlands

Allt fler svenskar köper hus eller lägenhet utomlands. Det märks bland annat genom att det anordnas mässor på just det temat. Det vi söker är först och främst ett semesterhus men en del går också i tankar om att flytta utomlands permanent. Men går det att låna till hus utomlands?

Låna i svensk bank

Svenska banker godtar inte bostaden utomlands som säkerhet för lånet. Marknaden för bostäder i Sverige och i det land man vill köpa hus kan skilja sig avsevärt. Banken vill helst inte spekulera i okända marknader och nekar därför den typen av upplägg på bolån.

Det som är möjligt är att använda obelånade värden i sin befintliga bostad i Sverige som säkerhet för lånet. Så om man är ute efter att köpa en semesterbostad i till exempel Spanien (Mallorca, Marbella, Gran Canaria) och bara har en belåningsgrad på 50% i Sverige kan man låna upp till 85% och använda det till finansiering av köpet där.

Om du vill prova den vägen rekommenderar vi att du börjar med att ta in en ny värdering på din bostad. Därefter ska du omförhandla lånet hos din nuvarande bank, men gör det först efter att du tagit in offerter från andra banker. Då kan du pressa räntan och få en bättre deal.

Vill du göra det enkelt, låter du MittBolån göra jobbet gratis åt dig. Det är en onlinetjänst som drivs av Compricer, som har lång erfarenhet av att pressa priser för konsumenter.

Om man inte har utrymme i bostadslånet kan man använda andra tillgångar som säkerhet. Aktietillgångar och fondinnehav kan belånas men se till att du kalkylerar din risk och inte hamnar på obestånd på grund av vikande börsmarknad.

Låna pengar i utländsk bank

Det går att låna pengar till bostadsköp i utländska banker. Man bör dock vara medveten om att villkoren och reglerna kan vara annorlunda än man är van vid och kanske svåra att förstå. Vanligtvis är amorteringskrav hårdare och dessutom är valutan en annan.

Valutarisken ska inte förnekas, speciellt om man fortsättningsvis har sin inkomst i SEK men bolånet i EUR eller någon annan ostabil valuta.

Den utländska banken kommer att vilja se referenser på dina inkomster från Sverige. Säkerheten i lånet bygger de på liknande sätt in i bostaden, precis som det görs för bolån här hemma. En del utländska banker ställer krav på du ska visa upp ett rekommendationsbrev från en svensk bank.

Svenska banker som hjälper dig låna till hus utomlands

Flera svenska storbanker kan bistå med hjälp vid köp av fastighet i utlandet. Genom egen utlåning eller genom filialer i banker utomlands kan de finansiera fastighetsköp. Det brukar vara att man kan låna upp till 60% av köpeskillingen som en sorts bottenlån. Minsta lånebelopp är då 150 000 euro (1,4 milj kr).

Här har vi gjort en enkel översikt på vilka länder som de olika bankerna frontar att de kan hjälpa till med.

BankPremierade Länder
HandelsbankenFrankrike, Spanien
SwedbankFrankrike, Spanien, Portugal
Nordeainformation saknas
SEBFrankrike, Portugal, Spanien, Schweiz och Storbritannien

Hitta bostäder att köpa utomlands

Det finns flera svenska mäklare som har etablerade kontor nere i Europa, framförallt Spanien och Portugal. Du kan se vilka objekt med hus och lägenheter som de har till salu just nu: