Svårare få lån med många förfrågningar

En sak som verkligen kan sätta käppar i hjulet när man vill låna pengar är för många förfrågningar hos kreditupplysare. Många är inte medvetna om att varje beställd kreditupplysning gör det svårare att låna pengar i framtiden.

När man ansöker om ett lån frågar banken först och främst dig om din inkomst, dina skulder, civilstatus och familjekonstellation. Därefter skickas en beställning på en kreditupplysning. Förfrågan görs hos någon av UC eller Bisnode, bolag som samlar data om både företags och privatpersoners ekonomiska status.

Varje gång en förfrågan görs noteras det och att ha många förfrågningar är ett tecken på att man ofta lever på kredit. Banker söker efter säkerhet och vill helst ha kunder med god betalningsförmåga och som lånar på ett sunt sätt.

I tjänsten MinKreditkoll kan man gratis få fram uppgifter och data som banker, försäkringsbolag och andra företag tittar på gällande din ekonomi. Du kan registrera dig och köra din egen kreditkoll gratis här.

En annan tjänst är Min Upplysning från UC där du också kan se en sammanställning som används för kreditbedömning. Där finns även uppgifter om vem som tagit de senaste upplysningarna på dig. Läs mer här.

Undvik många förfrågningar

Förfrågningar vid andra typer av lån

Vi skriver om bolån men kreditförfrågningar görs även från andra låneinstitut än bolånegivare. När man ansöker om privatlån görs också kreditprövning på samma sätt. Även vid mindre krediter som SMS-lån och mikrolån inhämtas uppgifter men där är det lite olika om det görs hos UC eller hos en mindre aktör.

Det finns vissa aktörer inom det här lånesegmentet som lovar att de inte gör en UC och använder det som säljargument. Låneförmedlare lockar istället med att hos de kan du inhämta flera lånerbjudanden men bara skapa en enda förfrågan hos kreditupplysning.

Kreditkort är ytterligare en låneform där man tillämpar samma prövning. En beviljad kredit är att likställa med ett lån även om man inte fullt utnyttjar den. Varje inköp samlas till en samlingsfaktura som betalas månaden efter. I snitt får man då låna pengar i ca 45 dagar räntefritt. Om man inte vill eller kan betala hela fakturabeloppet övergår det till ett lån med ränta.

Även vid tecknande av abonnemang för mobiltelefon eller för tv kan det förekomma. Företag som vill säkerställa att deras kunder har god betalningsförmåga köper förfrågningar. Det kan även gälla inför hyreskontrakt av lägenhet.