ICA Banken

ICA Banken vill göra vardagen enklare för sina kunder. De är en fullvärdig bank som erbjuder allt från internetbank med lönekonto till kreditkort, försäkringar, privatlån och bolån. Verksamheten startade 2001 och är en del av ICA AB.

ICA Bankens logotyp i rött mot vit bakgrund

Eftersom Bolånesidan handlar om just bolån, kommer vi endast att beröra ICA Bolån. Det är ett lån för den som vill låna till köp av villa, bostadsrätt eller ett fritidshus.

Lånelöfte genom ICA Banken

Det första steget i en finansiering av bostadsköp är lånelöftet. Det är något du bör ha redan innan du börjar gå på visningar. ICA Banken ger ut lånelöften på upp till 85% av bostadens värde. Löftet är giltigt i 3 månader. Har du inte vunnit budgivning innan dess måste du förnya ditt löfte eller ansöka om ett nytt.

Lånelöftet är inte bara en trygghet för dig så att du vet hur mycket du kan bjuda på ett objekt. Det är också en säkerhet för mäklaren som gärna vill se att en bank har granskat din ekonomi och gett löfte om banklån för bostadsköpet.

Hur stort belopp du får på ditt lånlöfte är beroende på din ekonomiska situation och förutsättningar. Det är viktigt att lämna korrekta uppgifter.

Ansökan om lånelöftet hos ICA Banken görs enklast online.

Processen är indelad i 4 steg

 1. Bostaden
  Här anger du om det är en villa eller en lägenhet du tänkt köpa. Bostadens pris (det du max tänkt bjuda) och hur mycket du vill låna anges. Du ska också uppge i vilken kommun bostaden ligger.
 2. Låntagare
  Här anges uppgifter om dig och eventuell medsökande. Personnummer, civilstånd, medborgarskap. Att ha en medsökande ökar oftast chansen att få beviljat lån och maximal lånesumma.
 3. Ekonomi
  Dags att berätta mer om din inkomst. Här anges huvudsaklig sysselsättning och månadsinkomst före skatt. Du ska också ange om det finns hemmavarande barn i hushållet och om det finns andra lån och krediter. Har du studielån ska det anges här men inte total skuld, bara månadskostnaden. Andra skulder ska tas upp som total låneskuld.
 4. Godkännande
  I sista steget kontrollerar du alla uppgifter och godkänner villkoren.

Efter att du skickat in din ansökan om löfte kommer banken att göra en kreditupplysning och en boendekalkyl.

Tänk på att ett lånelöfte inte är en garanti för att du senare beviljas ett bostadslån. Banken gör då en ny prövning och kan kräva att vissa uppgifter styrks genom intyg. De kommer också att vilja veta mer om objektet du ska köpa.

ICA Bolånekalkyl

På hemsidan har ICA en enkel kalkylator där man kan se total månadskostnad för ett eventuellt lån. I kalkylen anger man bostadens pris och lånebelopp. Beroende på belåningsgrad tas amortering med i kalkylen.

För belåningsgrader mellan 70-85% behöver man amortera ner med 2% per år på det totala lånebeloppet. Mellan 50-70% belåning är amorteringstakten lägre och ligger på 1% per år.

Driftskostnad

I kalkylen ska du också ange driftskostnaden för boendet. I det ska du räkna in el, värme, vatten, sophämtning och försäkring. Det finns för de allra flesta objekt redan angivet en ungefärlig driftskostnad. Du kan använda den eller räkna ut din egen.

Räntekostnad

Välj om du vill se kostnaden för rörligt bolån eller för ett lån bundet i 1-10 år. Räntesatsen är olika och påverkar din totala månadskostnad samt skatteavdrag för ränteutgifter.

Fastighetsavgift

Ytterligare en kostnad att räkna med är fastighetsavgiften. Den baseras på taxeringsvärde, ett värde inte att blanda ihop med marknadsvärde även om de ska ha en koppling. Du hittar taxeringsvärdet på objektets beskrivning. Fastighetsavgiften är också olika beroende på husets ålder. Nybyggda hus är skattebefriade i 5 år. Hus med en ålder mellan 5-10 år har halv avgift. Det finns ett maxtak om 7412 kr per år för fastighetsskatten.

Exempelkalkyl

Kalkyluppgifter om bostaden Kalkylerad månadskostnad bolån ICA Banken

Här kan du räkna själv på ditt boende.

Ränta och rabatt

ICA Bolån är i grund och botten ett lån genom SBAB. Det gör att räntorna som anges avspeglar deras räntesättning men med vissa individuella avvikelser. Listräntorna är samma som hos SBAB, men listränta är inte samma som den ränta du kanske får.

Se ICAs aktuella listräntor och snitträntor här

Snittränta är något som alla banker måste redovisa idag. Det är den ränta som genomsnittskunden har just nu på sitt bolån. Hos ICA Banken ligger den räntan en bit under listpriset. Räntan sätts utifrån lånets storlek, belåningsgrad och om man har andra tjänster i banken.

En annan bonus som ICA-kunder kan ta del av är att dubbla bonuspoäng ges när man handlar på valfri ICA-butik. Det gäller om man är bolånekund och samtidigt betalar med ett ICA bankkort.